Ny serie med praktiske, lettleste og oversiktlige håndbøker for lærere.
Håndbok for læreren-serien tar for seg ulike populære temaer, det være seg en didaktisk metode, en velkjent pedagogisk utfordring eller rett og slett tips til bedre undervisning.
Håndbok for læreren-serien er ment å være lettfattelig slik at man orker å lese bøkene etter en lang skoledag, og så praksisnær at du skal kunne bruke det du leser rett inn i klasserommet dagen etterpå.
Alle bøkene i serien innholder– i tillegg til aktiviteter og gode råd– en kort teoretisk innledning samt kopioriginaler på både bokmål og nynorsk.
Håndbok for læreren-serien består foreløpig av disse, men flere er på vei!
Underveisvurdering i praksis Den nye læreplanen legger opp til at vi kan se på vurdering i skolen med nye briller og underveisvurdering er gjennomgangstonen. Underveisvurdering skal bidra til bedre læring og utvikling hos elevene og gi motivasjon for videre læring gjennom hele skoleløpet. Denne boka presenterer en mengde ulike aktiviteter og tips som du kan bruke i klassen for å legge til rette for gode underveisvurderinger. Her finner du bla. kapitler om læringsfremmende underveisvurdering, egenvurdering, mappevurdering, hverandrevurdering og samarbeidsaktiviteter. Passer for lærere på alle trinn/nivåer.
Livsmestring i klassen gir lærere hjelp til å omsette i praksis læreplanens intensjoner og kompetansemål for dette viktige temaet. I tillegg til en innføring i hvordan og hvorfor undervise i livsmestring, inneholder boka et vell av praktiske aktiviteter og tips til gjennomføring. Livsmestring i klassen er skrevet med barneskolen som hovedmålgruppe, men mye kan enkelt tilpasses eldre elever.
Livsmestring i klassen er en bok i Håndbok for læreren-serien.
Å bruke uteskole som læringsarena gir et stort læringsutbytte, både faglig og sosialt. Når vi forlater skolens fire vegger forlater vi også den tradisjonelle klasseromsundervisningen til fordel for en praktisk, utforskende og aktiv opplæring. Lokalmiljøet blir en ressurs i opplæringen og gir elevene konkrete og livsnære erfaringer. Uteskole i praksis er en oversiktlig og praktisk hjelp til hvordan og hvorfor undervise utendørs. I denne boken finner du over 50 ulike aktiviteter som du kan gjøre sammen med klassen din på uteskole enten du arbeider i førsteklasse eller på femtetrinn. Aktivitetene er organisert etter fag, og er tilpasset kompetansemålene i LK20 for 1. til 7. trinn. Aktivitetene kan brukes på ulike trinn, enkeltvis eller flere etter hverandre på samme dag, som ulike stasjoner. Det er også mulig å kombinere opplegg på en aktivitetsdag for hele trinnet eller hele skolen. Kombinasjonene er nesten uendelige!
Gnisninger i klassen? Håndbok for læreren Det er ikke mulig å unngå at det oppstår gnisninger i en elevgruppe, men mange konflikter kan forebygges ved hjelp av konstruktive samtaler og felles regler som elevene selv har vært med på å utforme. Gnisninger i klassen? inneholder fortellinger om dagligdagse problemer med høy gjenkjennelsesfaktor. Disse er ment som igangsettere for samtaler i klassen. I tillegg inneholder Gnisninger i klassen? diskusjonsspørsmål, aktiviteter og kopioriginaler til hvert kapittel. Kapitlene tar for seg situasjoner i skolehverdagen hvor det oftest oppstår gnisninger: i klasserommet når læreren er ute, på gangen, på toalettet, i gymgarderoben og i skolegården. Gnisninger i klassen? er i hovedsak beregnet på arbeid med elever i småskole og mellomtrinn, men kan enkelt tilpasses eldre elever.
Brain Breaks i klassen er små aktivitetspauser i noen få minutter som bryter opp stillesittende skolearbeid med en eller annen form for fysisk bevegelse. Disse kjappe aktivitetene gir elevene fornyet energi, motivasjon og dermed bedre konsentrasjon for resten av skoledagen. En aktivitetspause skal være gøy og nedstressende og krever som oftest lite forberedelse og utstyr. Poenget er å gi elevene «hjernepauser» som kan bidra til økt læring og få kroppen i gang etter en periode med konsentrert jobbing. Brain Breaks i klassen gir deg et rikt bibliotek med morsomme aktiviteter som kan brukes av energiske elever i løpet av skoledagen. Aktivitetene er delt inn i tre hovedkategorier: De som har hovedfokus på bevegelse, de som har en faglig vri og kan innpasses direkte i undervisningen og de som i større grad trener samarbeid, samhold og kreativitet. I tillegg er det et eget kapittel med konkrete metodiske tips til gjennomføringen. Brain Breaksi klassen kan i prinsippet brukes når som helst og hvor som helst - inne og ute, og passer for elever i så å si alle aldre.
Denne håndboken er en praktisk støtte for deg som vil prøve samarbeidslæring (Cooperative Learning) i klasserommet ditt. Boken viser tydelig hvordan man kan bruke samarbeidsstrukturene i ulike fag og gir deg konkrete forslag til undervisningsopplegg. Cooperative Learning er en arbeidsmåte som fører til inkludering, elevaktivitet, engasjement, sosial utvikling og læring. Ved at elevene samarbeider og drar nytte av hverandres kunnskaper, øker både måloppnåelsen og det sosiale samholdet - samtidig.